duminică, 29 iunie 2014

Vești ...din grădină

Am profitat ieri de vremea buna si am mai facut cate ceva prin gradina: legat rosii, castraveti, jumulit buruieni...cine nu se lupta cu buruienile pe vremea asta cu multe ploi. Insa soarele puternic de ieri se pare ca a inceput sa le dauneze rosiilor mele. Fie au inceput sa se maneze fie sunt pur si simplu oparite de soarele puternic.
Cartofii si ei sufera ... au inceput sa se topeasca lujerii fara sa fi inflorit. Cam jumatate din ei au mai ramas verzi si doar vreo 5 cuiburi au flori. Saptamana viitoare cred ca trebuie scosi.
Dar sunt si vesti bune: incet, incet incep sa se faca de toate. Vinetele au inceput sa infloreasca, dovleceii incep si ei sa rodeasca, sfecla rosie formeaza capatana, iar guliile...in curand va trebui sa le culeg pe toate.  Ieri am cules si un castron de pastai de fasole. Numai bune de pus in ciorba asa cum ne place noua:


PS: nu stiu de ce pozele mi se intorc asa vertical. Nu e prima cu care patesc astfel si nugasesc nicio setare cu care s-o rotesc.

joi, 26 iunie 2014

Recolte

M-am dus azi in gradina dupa o ceapa sa o pun la ciorba si vazusem ieri un castravete care ar fi trebuit sa fie azi numai bun de cules. Iata cu ce m-am intors:

Invatand .... despre buburuze

De cand am inceput sa-mi fac gradina, am profitat de fiecare sursa de informare pe care am depistat-o si le multumesc tuturor celor care au scris despre experienta lor, care au facut documentare pe diverse teme, celor care mi-au raspuns la intrebari.
Saptamana trecuta am aflat lucrui noi despre buburuse/gargarite. In copilarie nu stiam despre ele decat ca erau frumoase si ca le cantam :
"Gargarita-Rita, unde vei zbura
Acolo ma voi marita"
Doar atat. Daca despre alti gandaci stiam ca sunt daunatori, gargaritele vedeam ca nu le omoara nimeni. Apoi am aflat ca sunt gaze benefice in gradina.
Si dupa cum spuneam saptamana trecuta am mai aflat niste lucruri interesante despre ele. Eu am cititi pe alte bloguri si am zis sa transmit mai departe celor interesati sa invete lucruri noi:

mai intai un Scurt tratat despre buburuze scris de Ana Maria

Apoi, tot un articol pe aceeasi tema, a asemanarii buburuzelor cu gandacii de Colorado Din greseli invata omul... despre gargarite scris de Iuliana.

Surprize din gradina

Am fost plecat cateva zile, iar la intoarcere legumele mele din gradina m-au rasplatit cu surprise minunate. Am cules primul castravete:


 si prima gulie


 A inflorit mararul


undeva ascunse sub niste buruieni am descoperit si primele pastai de fasole



 Incep sa se faca si dovleceii. greu foarte greu si cred ca singura lor problema e ca sunt pusi la umbra:


Intr-un final incep sa infloreasca si pepeni galbeni:



Si din pacate si o surpriza neplacuta


deocamdata a atacat doar o planta, o stevie. Am rupt-o toata si am aruncat-o si sper sa nu mai gasesc si alte omizi prin zona.

vineri, 20 iunie 2014

Gradina, intr-o pauza de ploaie

A tot plouat saptamana asta, pamantul s-a imbibat cu apa, buruienile au crescut peste masura, aproape sa-mi acopere rosiile. Intr-una din zilele trecute, intr-o joaca de-a soarecele si pisica cu ploaia am reusit sa pun araci la rosii. N-am mai apucat insa se le si leg pe toate ca iar au inceput ploile.
Azi am prins o alta pauza de ploaie, de fapt credeam dupa soarele arzator ca s-a terminat cu ploile asa ca desi aveam alte treburi gradinarul din mine n-a putut astepta sa se usuce pamantul si s-a repezit direct la legat rosii. N-am apucat sa leg decat vreo 20 de fire ca s-a si schimbat vremea. S-a intunecat brusc si a inceput sa bata un vant rece

 
Si daca tot m-am oprit sa adun copii de prin curte (a se intelege strans si jucarii), am pus mana pe telefon si am trecut la pozat


Patrunjelul de radacina


Morcovul incepe in sfarsit sa creasca:


Cateva craite pitice( la un moment dat nici nu mai speram sa rasara)


Au inceput sa inflorasca si ardeii iuti:


si fasolea

Cartofii

Rosiile, isi asteapta randul cuminti sa le scot la lumina din buruieni


Dar au inceput sa lege si rod


 Si nu doar ele, ardeiul gras


castravetii ( pozele nu prea sun clare din cauza vantului)


gulii : bunicii mei nu au cultivat niciodata gulii si nu le stiam decat pe cele din piata gata culese. Nu stiu de ce am crezut ca se formeaza acea capatana in pamant. Nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit-o la suprafata


cherry de ghiveci


Si foarte greu am reusit sa pozez smochinul


Apoi s-a dezlantuit ploaie, cu stropi mari ( bine ca n-a fost si piatra)



Si dupa vreo jumatate de ora gradina era deja inundata


Cam atat azi din gradina mea. Pana la urmatoarea pauza de ploaie

joi, 19 iunie 2014

Crafturi de sfarsit de an scolar - copăcelul partea II

Daca se sfarseste anul scolar, bine-nteles ca sunt serbari, festivitati etc.. Si daca e serbare, sunt si roluri (uneori) si deci nevoie de costume. Anul acesta piticul meu de gradinita a fost ciupercuta si ii trebuia palariuta de ciuperca. Daca la capitolul imbracaminte ne-am salvat cu o fustita rosie cu buline ce exista deja in dotarea sifonierului, la palariuta a trebuit mami sa intre actiune cu " artcrafturile" ei. Dupa mai multe tentative, si inceputuri, mai intai doar din carton, apoi palarie de carton imbracata cu vatelina si material, am ajuns la o varianta simpla doar din material si vatelina mai groasa pt sustinere. Bulinele albe sunt pictate cu acrilice:

 
Si pt ca tot lucram la copacelul  pt camera piticului, l-am terminat si accesorizat pt serbare:

 
 
 
 
Dar nu am doar un pitic, mai am unul mai mare de scoala care spre mandria mea e premiant, asa ca maine ne trebuie coronita. Am vrut azi sa cumpar una, din lipsa de timp, dar pretul si dorinta de a o pastra mai mult timp m-a determinat sa cumpar flori artificiale pe care le-am montat pe inele de carton infasurate in hartie creponata.




Ferma de melci

Am la poarta o zona cu vie si capsuni, o zona care din pacate e destul de umeda, mediu propice pentru melci de tot felul.


Pentru ca via trebuie taiata si legata, iar capsunile s-au trecut am cosit totul :


Si cu ocazia asta am adunat toti melcii pe care i-am zarit. O adevarata ferma de melci as zice:


Acum ca au inceput ploile, ghici ce musafiri am eu din nou? Da, bine-neteles melci iar de toate culorile si marimile. N-am mai avut aparatul la mine, dar deja am adunat iar vreo 10 bucati ce mergeu vitejeste catre via mea.

marți, 17 iunie 2014

Crini in ploaie

Au mai inflorit o parte din crinii colorati pe care mi i-a pus mama in gradina. Si cum ploua de vreo doua zile i-am pozat asa, in ploaie